vrijdag 21 maart 2014

wilgengier

Het is warm voor de tijd van het jaar. Op vele plaatsen bloeit de Wilg.  Ik ben gek op wilgen, vooral het manlijke soort. De manlijke  katjes bloeien uitbundig met een gele kleur van het stuifmeel. De wilg is een belangrijke drachtplant (boom). Het is juist dit stuifmeel waar mijn bijen in het vroege voorjaar op vliegen.
Het is verstandig om de knotwilg om het jaar te snoeien.  Heb je meerdere knotwilgen staan dan snoei  je ze om en om. De afgezaagde takken gebruik ik in de moestuin. De grote takken dienen als steunen voor de klimbonen, van de kleinere tenen vlecht ik lage hekjes. Onze Vlaamse reus Pim, die helaas pas overleden is, was dol op de takken met het blad. De jonge tenen met katjes staan mooi in een vaas.  Indien je de takken ongeveer een week in het water laat staan, dan kun je het water gebruiken als hulpmiddel  om de plantengroei van andere planten te bevorderen.Ideaal dus om  stekplanten sneller te doen wortelen. 









Auxines zijn een groep plantenhormonen.  Auxine stimuleert de groei van bovengrondse delen.  Ze bevordert het ontstaan van zijwortels. Ze zorgt ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en de stengels  groen blijven.  Bij wetenschappelijk onderzoek heeft men uitgevonden dat het gen ACR4 voor deze groei verantwoordelijk is.  Het eiwit zorgt ervoor dat een plantje wat in een armere omgeving is ontkiemd sneller een vertakt wortelstelsel vormt.  Door dit vollere en vertakte wortelgestel kan de plant meer water uit de bodem opnemen en beschikken zo  over de noodzakelijke voeding en mineralen uit de bodem. Nu kan een plant ook een tegengesteld eiwit aanmaken genaamd citokinine. Het eiwit citokinine remt de wortelgroei van de plant. Afhankelijk van de aanwezigheid van citokinine en de signalen die de plant die de plant uit de omgeving opvangt geeft het eiwit ACR4 het startsein voor de vorming van de zijwortelen.






Handig toch, door wat “wilgenthee” bij mijn jonge plantjes te gieten geef ik ze dus wat eiwit ACR4, nu maar hopen dat het werkt.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten