dinsdag 31 december 2013

paprika groeit beter in aanwezigheid van basilicum



Dit jaar had ik voor het eerst paprika gezaaid, beter gezegd ik heb de zaden laten voorkiemen en daarna gezaaid. Ergens begin februari heb ik de zaadjes tussen natte koffiefilterzakjes gelegd. Deze zakjes heb vervolgens in plasticzakjes met sluitstrip, z.g. gripzakjes, gedaan en deze boven de verwarming laten kiemen. Het betrof de liebesapfel Topepo Rosso, gekocht bij Vreeken. Ik moet zeggen het viel niet tegen. Iets later dan gepland kwamen de kleine paprika’s eraan. Tot november heb ik er van geoogst. Komen jaar ga ik paprika’s zaaien met basilicum aan hun zijde. Uit onderzoek is vast komen te staan dat paprikazaden beter kiemen met basilicum als goede buurplant.
Planten kunnen elkaar versterken of beconcurreren. Veel planten zijn goede metgezellen en kunnen elkaar letterlijk helpen bij de groei, de vaststelling van de stikstof, het bestrijden van ziekten of het aantrekken van nuttige organisme als zoals insecten of mycorrhiza.  Veel van onze huidige kennis heeft te maken met onderzoek naar de bekende signalen als chemicaliĆ«n, licht en aanraking.




Evolutionair bioloog Monica Gagliano en Michael Renton, professor plantbioloog, van de Universiteit van West AustraliĆ« (UWA) hebben in een recente studie aangetoond dat planten via alternatieve signalen elkaars aanwezigheid kunnen voelen. Zij hebben de bekende signalen onder en boven de grond geweerd. Hiervoor is een aparte acrylaat cilinder ontworpen.
Eerst heeft men in de aanwezigheid van de Capsicum annuum, Solanaceae, paprika/chiliplant Venkel geplaatst. Van de venkelplant is bekend dat hij een negatieve invloed heeft op de groei van naburige planten, juist om deze reden is venkel als slechte buurplant gekozen. Door dit experiment werd aangetoond dat zaden en zaailingen van chili- paprikaplanten in staat zijn om onderscheid te maken tussen de aanwezigheid van  volwassen soortgenoten en een venkel plant.  In de nabijheid van de venkelplant ontkiemden de zaden zich minder goed en/of ontwikkelde de planten zich minder, zelfs al de bekende signalen werden geweerd.

Vervolgens wilde men zien, door middel van het zelfde experiment, of deze zelfde alternatieve signalen plaats vonden als er een goede buurplant naast de chili- paprikaplant werd geplaatst. Als goede buurplant werd gekozen voor basilicum. Basilicum staat bekend om zijn remmende effect op de ontwikkeling van onkruiden  en vanwege zijn vermogen om de grond vochtig te houden en te fungeren als levende mulch.  Dit experiment toonde aan dat er een positief versterkte zaadkieming plaatsvond door de aanwezigheid van de basilicum, zelfs als de bekende signalen werden geblokkeerd.

Aan de hand van deze experimenten kon men vaststellen dat de planten van elkaars aanwezigheid afweten, zelfs als de bekende signalen afwezig zijn. Verondersteld wordt dat er door de plant op celniveau trillingen afgeeft. Met deze veronderstelling wordt de hypothese, dat er akoestische communicatie tussen planten plaats vindt , steeds meer ondersteund



Geen opmerkingen:

Een reactie posten