zondag 23 oktober 2011

Alternatief tuinieren.


Enkele jaren terug wilden we verhuizen naar een boerderij in Elp. Helaas stortte de huizenmarkt in en is het er niet van gekomen. Zo ben ik dus begonnen met een moestuin dicht in de buurt. Eerst met vijftig vierkante meter. Dit jaar ging ik naar 100 vierkante meter. Al doende in mijn tuintje bleek er een tuin tegenover me vrij te komen. Deze tuin was vol met plastic, vetplanten en diverse bouwsels. Er was lang geen onderhoud aan gepleegd. Ik zag er wel mogelijkheden in. Achterin een pruimenboom. Met wat moeite moest het wat kunnen worden. Belangrijker nog, het bood perspectieven voor het houden van een volkje bijen. De mannen vonden dat ik wel wat hard van stapel liep. "Ik weet het niet", werd er gezegd.  "Houd jij het nu maar bij die ene tuin" en " deze tuin moet eerst nog geruimd worden". Maar dat was praten tegen dovemansoren. Ik dacht geef mij die tuin maar, dan maak ik hem wel leeg. Heel langzaam wordt het nu iets. Zo’n eerste jaar op een verwaarloosde tuin moet er wel wat aan gebeuren.

Ik besloot om maar te beginnen met de methode van Ruth Stout. Niet dat zij uniek is, vele anderen hebben met haar deze methode ontworpen en toegepast. Ik heb de aarde met stro en paardenmest bedekt. Ik heb de aardappelen op de aarde gelegd en hierover het stro. Op een ander stukje heb ik het stro opzij geschoven en er pompoenen in gepland. Natuurlijk gaf dit veel opmerkingen. Opmerkingen wanneer er geiten of andere dieren op kwamen. De andere tuinders, veel gepensioneerde heren, vonden het maar niets. De aardappels moesten verder de grond in. De aarde moest twee voren diep gespit worden. Belangrijk voor een goed verhouding van aarde, vocht en lucht.In de wandelgangen wordt ik nu de alternatieve tuinierster genoemd.

Het was een gek jaar. Het vroor zeker tot half april. Hierna was het erg warm, en toen kwam de nattigheid. Voor het mooie heb ik de aarde te vroeg bedekt. De zon kreeg zo niet de mogelijkheid om de aarde te verwarmen. Dat mijn aardappeltjes niet te diep in de grond zaten was later wel prettig, zo zijn mijn zwarte aardappels, Vilette Noir, niet verrot.
Aan twee heren op de tuin heb ik wat van mijn kostbare schatten, de Vilette Noir, uitgedeeld. Onlangs vroeg ik aan een van hen; Wat vond je ervan? Niet zo best geloof ik, ze waren weggerot. Tja want die aardappels moesten toch verder de grond in. Van de andere heer heb ik niets vernomen, hoorde in de wandelgangen dat hij ze had doorgegeven.  Hij zag het niet zo zitten, zo’n zwarte aardappel.

Volgens de beschrijving bij Vreeken's zaden is de Vilette Noir een zwartschillig ras voor fijnproevers. Misschien moet er aan toe gevoegd worden, voor mensen die wel eens wat anders willen.

Al met al ben ik best tevreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten