De moestuin ligt er wat verlaten bij, hij heeft de laatste tijd wat weinig aandacht gehad. De pompoen planten en de Oost-Indische kers zijn door de lichte nachtvorst bevroren, ze liggen zielig op het land. Ik heb het grootste gedeelte maar laten liggen, mooie natuurlijke voeding. Ik heb knoflooktenen geplant. Tijdens de vakantie in de omgeving van Albi, bezochten we een vide grenier in het dorp Castanet. Er was een boer die een tafel vol had met bosjes roze knoflook genaamd; Ail Rose de Lautrec. Deze knoflook heeft in 1966 van de franse overheid een kwaliteits aanduiding toegekend gekregen, Label Rouge, het is de enige knoflook die dit predicaat mag gebruiken.
Om te kwalificeren voor Label Rouge en IGP Ail Rose de Lautrec, moeten de producenten zich houden aan een strikte specificatie, die eisen specificeert als: de voorwaarden van zaad voorbereiding, de data van het planten , de vruchtwisseling, de hoeveelheid kunstmest, oogstdata, de voorwaarden voor het drogen, sorteren en verpakken.
Daar de rose knoflook een stevige stengel heeft die niet goed gevlochten kan worden, worden de bollen traditioneel in bosjes tesamen gebonden (en grappe)verkocht.
Elke eerste vrijdag van de maand Augustus vind er een dorpsfeest plaats in Lautrec, het Fete de l'ail rose de Lautrec, waarbij de knoflook centraal staat. Er zijn wedstrijden voor de artistieke composities, het proeven van de roze knoflook soep, Rond de gebonden bosjes en wie de langste streng heeft. Er is een optocht van broederschappen in ceremonieel tenue. Er is een vide de grenier en s'avonds wordt er gedanst en gegeten.
Hierbij de link naar een filmpje van You tube gepubliceerd op 6 aug 2012 door La Lautrecoise Ail rose de Lautrec.
Verder heeft deze knoflook de toekenning gekregen van Europa van IGP,
IGP is een Europese bescherming van een landbouwproduct of levensmiddel:
- Geproduceerd in een specifiek geografisch gebied.
- Ontwikkeld in de IGP specificaties.
- Gecontroleerd door een certificatie-instelling.
http://www.ailrosedelautrec.com
http://www.rozeknoflook.nl
label rouge en IGP
Op een deel van de tuin, waar de pompoen en courgettes stonden, heb ik vorige week winterrogge gezaaid. Wat laat, want voor een goede dichtheid had ik het beter iets vroeger kunnen zaaien. Misschien blijft het weer nog even aan de zachte kant en bevordert dit de groei. Rogge wordt vooral geteeld op zand- en dalgrond. Mijn moestuin ligt op veengrond en ik heb veel last van veenmollen, ik heb gelezen dat veenmollen de net ontkiemde jonge roggeplantjes graag opeten. Al met al wordt het dus afwachten. Omdat ik het als groenbemesting wil verbruiken, zal ik geen stro/aren vanaf kunnen halen, eigenlijk wel jammer want hiervan konden we dan een bijenkorf maken.
Hierbij een recept van Hermus&Zandstra Knoflooksoufflé uit Lautrec